Gata cu birocrația. România va fi ca țările din Occident, totul digitalizat, fără ghișee și cozi

de: Alexandru Puiu
04 08. 2023

Probabil că visul cel mai mare al românilor este să scape de eterna birocrație care ne mănâncă zilele de peste trei decenii. Din fericire, această posibilitate a început să se contureze la orizont, pentru viitorul apropiat.

Guvernanții ne promit că, în curând, instituțiile publice vor fi digitalizare și nu vom mai fi nevoiți să stăm la cozi interminabile și să mergem din ghișeu în ghișeu pentru a depune sau a obține un anumit document.

Vom putea să avem o relație mai bună și eficientă cu statul, care ne va scuti de drumuri inutile și de nervi consumați.

Sute de milioane de euro se vor investi ca să fim și noi ca nemții sau austriecii

Administrația publică se va digitaliza, iar autoritățile fac pași importanți în această direcție. De exemplu, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) tocmai a lansat în consultare publică cinci apeluri de proiecte pentru transformarea digitală a administrației publice.

Valoarea celor cinci proiecte importante e una colosală, ridicându-se la 524 de milioane de euro.

„Prin aceste investiții debirocratizăm și simplificăm relația cetățeanului cu statul. Peste 3 milioane de români vor avea acces la servicii publice electronice. Cel puțin 30 de instituții ale statului vor adopta tehnologii avansate și vor putea comunica sigur date între ele”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

Tot referitor la încercarea de a combate birocrația, trebuie să știi că din data de 4 iulie 2023, au intrat în vigoare noi reguli în instituțiile publice din România.

Concret, autoritățile nu ar mai trebui să-ți solicite veșnicul dosar cu șină, nici copii ale ale cărților de identitate, documentelor sau avizelor emise de administrația publică.

”4 iulie 2023 este ziua în care trimitem în istorie un simbol puternic al birocrației excesive care caracterizează serviciile publice din România. Puternic ancorat în realitățile noastre cotidiene, devenit aproape obiect de patrimoniu național, dosarul cu șină nu va dispărea prea ușor fără un efort comun, perseverență și determinare.

România fără Dosar este o campanie prin care transformăm o lege bună într-un model de bune practici la nivel național. Și nu putem face acest lucru decât împreună”, spun autoritățile.